Przepis na groszek podpatrzyłam w książeczce "Pomysły na dania z fasolką i groszkiem", którą dostawałam jako dodatek miesięcznika Kuchnia. Moja wersja troszkę zmieniona.
- 1 szkl. mrożonego groszku
- 150 g kiełbasy (u mnie swojska robiona przez tatę)
- 250g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 11%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól, pieprz
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na stopionym maśle, dodajemy oczyszczone, pokrojone w ćwiartki pieczarki. Chwilkę smażymy. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy zamrożony groszek, dusimy ok.4 min (żeby się odmroził ale nadal był jędrny). Patelnię zdejmujemy z palnika dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy miętą i od razu podajemy np. z dodatkiem grzanek czosnkowych.
Smacznego !!!
Podoba mi sie ten pomysl - nie tylko na sniadanie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuń