niedziela, 10 lipca 2011

Śniadaniowy groszek po myśliwsku

Przepis na groszek podpatrzyłam w książeczce "Pomysły na dania z fasolką i groszkiem", którą dostawałam jako dodatek miesięcznika Kuchnia. Moja wersja troszkę zmieniona.
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 150 g kiełbasy (u mnie swojska robiona przez tatę)
  • 250g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 11%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz

Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na stopionym maśle, dodajemy oczyszczone, pokrojone w ćwiartki pieczarki. Chwilkę smażymy. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy zamrożony groszek, dusimy ok.4 min (żeby się odmroził ale nadal był jędrny). Patelnię zdejmujemy z palnika dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy miętą i od razu podajemy np. z dodatkiem grzanek czosnkowych.


Smacznego !!!







2 komentarze:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.