Nazwa kurczaka pochodzi od nazwy pieca w którym tradycyjnie jest wypiekany. Piec Tandoor- gliniany piec w kształcie dzbana używany w Indiach oraz innych regionach południowej Azji, opalany węglem drzewnym, drewnem lub nawozem, zaś konserwowany liśćmi szpinaku. Temperatura pieczenia przekracza 480°C.
- 1kg uda kurczaka (u mnie tylko ta górna część bez pałek)
- 60ml soku z cytryny
- pół małej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka kminku rzymskiego
- 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
- szczypta chili w proszku
- 250ml jogurtu
- czerwony barwnik do potraw (ja zastąpiłam go 3 łyżeczkami skondensowanego przecieru pomidorowego)
Z kawałków kurczaka zdejmujemy skórę (skórki myjemy i mrozimy do wykorzystania wkrótce). Kurczaka smarujemy sokiem z cytryny, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30min.
W między czasie do blendera wkładamy cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, kminek plus dodatkowy sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Pastę z przypraw łączymy z papryką w proszku, chili oraz jogurtem. Dodajemy barwnik lub przecier, do powstania dość intensywnej czerwonej barwy.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki i przekładając do innego naczynia, obficie smarujemy naszą pikantną jogurtową pastą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby się dobrze zamarynował.
Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Ułożyć kurczaka na ruszcie nad brytfanną. Piec ok. 45min, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia ja do brytfanny dolewałam wody, bo to co skapuje z kurczaka troszkę dymi. Podawać np. z brązowym ryżem lub pieczywem naan (przepis wkrótce).
Smacznego !!!
Smacznego !!!
Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi przypadł do gustu...wypróbowałam i jestem zachwycona....cytowałam jak u Ciebie na blogu....zapraszam:
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2011/10/kurczak-tandooriindie.html
Polecam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, palce lizac.
Przepis ten polecam wszystkim moim znajomym.
Doskonale, chrupiace mieso, bez tluszcu..
Musze dodac, ze specjalnie w tym celu kupilam piec TANDOOR, co pozwala mi zachowac wspaniala sylwetke i dobre samopoczucie.
Prosze odwiedzic strone:
http://www.clayoventandoori.com
Polecam zafundowac dla siebie i rodziny piec
a doskonaly przepis KURCZAK TANDOORI wzbogaci Panstwa kuchnie.
Pani Doroto
OdpowiedzUsuńMam dopiero 18 lat i zaczynam experymentowac w kuchni.
Moj tata przywiozl Tandoor piec z UK i od tej pory wszyscy moi znajomi zbieramy sie w weekendy i probojemy specjalow kuchni Indyjskiej.
Prosimy o wiecej przepisow!!!
A Pani tez polecam taki piec.
A oto link
http://tandooriclayoven.co.uk
0044(0) 7570299107