wtorek, 12 lipca 2011

Tortilla hiszpańska czyli tortilla de patatas

Dzisiaj kolorowo, czyli tortilla hiszpańska z chorizo oraz zielonym groszkiem, a do tego pomidor na mieszance liści sałaty. 
To moja pierwsza własna tortilla, ale teraz będę częściej ją robić...:)

  • 5 młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • pół szkl. mrożonego groszku
  • 40g chorizo
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz 

Sałatka:
  • 1 pomidor
  • kilka liści mieszanej sałaty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy, sól


Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, wrzucamy do gotującej się wody (lekko osolonej) i gotujemy 5min. Na patelni rozgrzewamy oliwę na której dusimy posiekaną cebulę, następnie dorzucamy zamrożony groszek, smażymy ok 2min. Po tym czasie wrzucamy odlane ziemniaki i chorizo. Smażymy jeszcze chwilę. Wszystkie składniki na patelni układamy w miarę płasko i zalewamy wszystko roztrzepanymi jajkami z mlekiem, solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum. Gdy tortilla na górze nie jest już mocno płynna, na patelnię kładziemy dość duży talerz obracamy bardzo szybko. Tortillę zsuwamy ponownie na patelnię i smażymy ok. 1min.
Podajemy pokrojoną na ciepło lub zimno z sałatą.



Przygotowanie sałaty:
Na talerzu układamy liście sałaty na nich plastry pomidora. Wszystko przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem, oraz skrapiamy oliwą z oliwek zmieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Smacznego !!!



3 komentarze:

  1. Twoja tortilla wygląda bardzo smakowicie.Chętnie bym zjadła kawałek na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak będę miała chorizo w lodówce, to nie zawaham się go użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci! Dawno nie jadlam tortilli, musze chyba nadrobic... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.