Dzisiaj kolorowo, czyli tortilla hiszpańska z chorizo oraz zielonym groszkiem, a do tego pomidor na mieszance liści sałaty.
To moja pierwsza własna tortilla, ale teraz będę częściej ją robić...:)
- 5 młodych ziemniaków
- 4 jajka
- pół szkl. mrożonego groszku
- 40g chorizo
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sałatka:
- 1 pomidor
- kilka liści mieszanej sałaty
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz kolorowy, sól
Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, wrzucamy do gotującej się wody (lekko osolonej) i gotujemy 5min. Na patelni rozgrzewamy oliwę na której dusimy posiekaną cebulę, następnie dorzucamy zamrożony groszek, smażymy ok 2min. Po tym czasie wrzucamy odlane ziemniaki i chorizo. Smażymy jeszcze chwilę. Wszystkie składniki na patelni układamy w miarę płasko i zalewamy wszystko roztrzepanymi jajkami z mlekiem, solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum. Gdy tortilla na górze nie jest już mocno płynna, na patelnię kładziemy dość duży talerz obracamy bardzo szybko. Tortillę zsuwamy ponownie na patelnię i smażymy ok. 1min.
Podajemy pokrojoną na ciepło lub zimno z sałatą.
Przygotowanie sałaty:
Na talerzu układamy liście sałaty na nich plastry pomidora. Wszystko przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem, oraz skrapiamy oliwą z oliwek zmieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smacznego !!!
Twoja tortilla wygląda bardzo smakowicie.Chętnie bym zjadła kawałek na kolację:)
OdpowiedzUsuńJak będę miała chorizo w lodówce, to nie zawaham się go użyć :)
OdpowiedzUsuńPysznosci! Dawno nie jadlam tortilli, musze chyba nadrobic... :)
OdpowiedzUsuń