piątek, 15 lipca 2011

Kalafior pod złocistą pierzynką

...czyli kalafior zapiekany pod beszamelem. Proste, a jak smaczne danie np. do polskich schabowych.

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sera cheddar
  • odrobina masła do wysmarowania formy

sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sera gran padano

Kalafior dzielmy na różyczki, wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy 5min.
W między czasie robimy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę. Gdy wszystko wymieszamy, stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia. Na koniec dodajemy parmezan i gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, wrzucamy ugotowany kalafior, wszystko zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy bułką tartą podsmażoną na suchej patelni. Wstawiamy do piekarnika na 15min. po tym czasie kalafiora posypujemy serem cheddar, zapiekamy kolejne 15min.


 Smacznego !!! 



7 komentarzy:

  1. lube takie jedzonko:) fajnie, ze mi o nim przypomnialas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, aż zgłodniałam;)
    pozdrawiam
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kalafior dlatego sprobuje Twoj przepis bo wyglada smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. A ja właśnie mam kalafiora w lodówce i nie miałam na niego żadnego pomysłu. Lecę do kuchni, jeszcze zdążę przygotować go sobie na jutrzejszy lunch w robocie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty a smaczny, dzięki za przepis. M

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.