wtorek, 19 kwietnia 2011

Zdjęcie tygodnia

Dziękuję wszystkim za głosy. 
Niestety chwilowo zaniedbam bloga (nowa praca oraz wyjazd do Polski na Wielkanoc), nie pozwalają mi na zamieszczanie nowych postów. 
Wkrótce powrócę z nowymi pomysłami :)


W związku z nadchodzącymi Świętami życzę Wam radości, spokoju, pomyślności oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa.

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Tagliatelle z zielonymi szparagami

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparag (ok. 10szt)
  • 100ml śmietany (30%)
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 plasterek sera camembert
  • pieprz kolorowy
  • łyżka masła

  • ser grana padano (według uznania)
  • sól

Szparagi płuczemy, odcinamy twarde końce (ok 2-3cm) i kroimy każdy szparag na pół. 
Gotujemy osoloną wodę, wrzucamy łodyżki szparag i gotujemy 2 min, następnie dorzucamy główki i gotujemy jeszcze ok 3min. Szparagi przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
W rondelku mieszamy śmietanę z masłem, gotujemy na małym ogniu ok 2min. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kostkę ser camembert. Gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Następnie dodajemy ugotowane szparagi, podgrzewamy.
W między czasie gotujemy makaron al dente. Pozostawiając około dwóch łyżek wody z gotowania makaronu.
Makaron mieszamy z sosem dodając troszkę wody z gotowania makaronu ( tagliatelle nie będzie nam się mocno kleiło).
Podajemy posypane obficie płatkami sera grana padano i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.






Smacznego !!!








wtorek, 29 marca 2011

Casserole z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą

Dzisiejszy pomysł na obiad zaczerpnęłam z jednego z ulubionych blogów. Nie miałam kamiennego rondelka (casserole ), więc potrawę zrobiłam w naczyniu żaroodpornym przykrytym szczelnie folią aluminiową. Myślę że smak osiągnęłam podobny.

Porcja na dwie osoby:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 125ml wina czerwonego
  • 125ml bulionu z kury
  • 4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe

Marynata do piersi kurczaka:
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • skórka starta z 1 małej cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki marynaty mieszamy. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i dobrze nacieramy marynatą. Na rozgrzanej dobrze patelni obsmażamy piersi, tak by się zarumieniły. Pod koniec smażenia wlewamy na patelnię wino oraz bulion. Dusimy ok 5min.
W między czasie w małym rondelku dusimy posiekane pomidory z puszki razem z filecikami anchois i zalewą, ok. 5 min.
Do naczynia w którym będziemy piec casserole wsypujemy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Na niej układamy nasze piersi kurczaka razem z całym sosem z patelni, oraz podduszone pomidory. Dodajemy również czosnek w łupinkach i listki laurowe.
Przykrywamy naczynie szczelnie folią aluminiową, i wstawiamy do piekarnika na 45min. Po tym czasie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 20min.


Podawać można np. z opiekanymi ziemniaczkami lub frytkami. U mnie dzisiaj gościła wersja light :) czyli bez ziemniaczków.







Smacznego !!!