środa, 24 lutego 2010

Polędwiczka wieprzowa ze szparagami

Bardzo szybki obiadek a zarazem bardzo smaczny. Takim daniem można zaskoczyć nawet najbardziej wymagającego smakosza. Tu mam na myśli mojego narzeczonego :)

0,5 kg polędwiczki wieprzowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
10 szt szparag
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
gałązka świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka startego parmezanu

Polędwiczkę pokroić na plastry, delikatnie rozgnieść ręką lub zbić tłuczkiem do mięsa. Posypać solą i pieprzem. Nie przyprawiać zbyt mocno.
Masło włożyć do miseczki, dodać rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę parmezanu oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Z masełka czosnkowego uformować rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki, by stwardniało.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki do lekkiego zrumienienia. W między czasie nastawiamy wodę lekko osoloną, na szparagi. Gdy woda się zagotuje wrzucamy szparagi i gotujemy 5min. bez przykrycia (nigdy nie przykrywamy zielonych warzyw, by zachowały ładny kolor). Odlewamy ugotowane szparagi i układamy je na talerzu, oraz usmażoną polędwicę. Na każdy kawałek polędwiczki kroimy po plasterku masełka czosnkowego.
Ja polędwiczkę podałam z puree ziemniaczanym.


Smacznego !!!





Tort Walentynkowy

Torcik podpatrzony na moim ulubionym blogu Kwestia Smaku.

Ciasto:

200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
170 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki

Krem i polewa:
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki brązowego cukru

Dekoracja:
100 gorzkiej czekolady

Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wykonanie ciasta: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Zestawić z ognia i mieszać aż wszystko się połączy na jednolitą masę. Nie podgrzewać za bardzo masy. Następnie mąkę przesiać do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wszystko wymieszać z brązowym cukrem. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką. W jednej misce wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz i 25 min.


Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty. Przygotować polewę: czekoladę połamać w kosteczkę i włożyć do miski (najlepiej metalowej). W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, nie gotować. Przelać do miski z czekoladą i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ja jeszcze chwilkę podgrzałam miskę z masą śmietanowo-czekoladową. Tort przełożyć gęstniejącą masą i posmarować wierzch.
Dekoracja: czekoladę roztopić i rozsmarować na desce do krojenia. Odczekać aż masa zastygnie. Nożem wycinać wiórki i układać w artystyczny nieład na torcie.



Smacznego !!!











wtorek, 22 grudnia 2009

Pasztet drobiowo- wieprzowy

Pasztet to coś czego nie może zabraknąć w Święta (bynajmniej w moim domu). W tym roku złożyło się że Święta spędzam na obczyźnie wraz ze swoim narzeczonym, więc skorzystałam z przepisu swojej mamy i zrobiłam go po raz pierwszy :)
1 cała kura
70 dkg podgardla (ja dodałam boczek)
30 dkg wątróbki
3 średnie marchewki
1 pietruszka
por
cała cebula
ew. seler
2 suszone grzybki
jedna sucha bułka
2 całe jajka
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ok. 4 ziaren ziela angielskiego, imbir oraz gałka muszkatołowa
masło, bułka tarta oraz forma do pieczenia

Warzywa obieramy, kurę porcjujemy na cztery części, boczek kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wraz z warzywami wrzucamy do większego garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dorzucamy liść laurowy, ziele, grzybki oraz kilka ziaren pieprzu. Wodę dobrze solimy. Gotujemy do miękkości ok. 1 godz. ( tak żeby mięso dobrze odchodziło od kości).
Wyjmujemy ugotowane mięsko (do ostudzenia) wraz z marchewką ,cebulą i grzybkami. W gorącym wywarze parzymy wątróbkę oraz moczymy suchą bułkę.
Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Mielimy dwa razy, wraz z cebulką, marchewką, grzybkami, odciśniętą bułką oraz sparzoną wątróbką. Gdy wszystkie składniki mamy już zmielone, wbijamy całe jajka i wyrabiamy ręką. Doprawiamy delikatnie gałką muszkatołową, imbirem oraz solą i pieprzem. Gotową masę wykładamy do foremek (wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 1 godz.

Smacznego !!!