piątek, 24 lutego 2012

Tort czekoladowy z amaretto

Ciasto może nie wygląda zbyt efektownie, ale smak to nam wynagrodzi, szczególnie smakoszom gorzkiej czekolady. Na powierzchni powstaje chrupiąca warstwa ale w środku tort pozostaje cudownie wilgotny.

Ciasto na wierzchu wychodzi bardzo popękane, ale o tym uprzedza Gordon Ramsay w swojej książce "Kuchnie Świata", a przepis pochodzi właśnie z niej.



  •  350 g gorzkiej czekolady (60% zawartości kakao)
  • 6 łyżek likieru migdałowego (amaretto)
  • 5 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • 50 g herbatników digestive np. takich (w przepisie były ciastka migdałowe) 
  • 200 g cukru pudru
  • kakao do posypania
  • rozmiękczone masło do smarowania formy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 23 cm ze zdejmowaną obręczą smarujemy masłem i wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia.
Czekoladę dzielimy na kawałki, wkładamy do stalowej miski i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wlewamy likier migdałowy. Gdy już całkowicie się rozpuści i uzyskamy gładką masę zestawiamy z wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.

W małej misce ubijamy żółtka na gęstą, kremową masę. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy drobno rozkruszone herbatniki, a następnie ubite żółtka.

W kolejnej misce ubijamy mikserem białka na sztywną pianę. Do obitej już piany dodajemy łyżka po łyżce cukier puder, aż otrzymamy błyszczącą bezę. Następnie przekładamy ja również po łyżce do masy czekoladowej ale mieszając delikatnie łyżką.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, równamy wierzch i pieczemy 35 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia, co najmniej 1 godzinę.
Wystawiamy tort i przed wyjęciem go z tortownicy czekamy aż całkowicie ostygnie. Posypujemy miałkim kakao.


Możemy podawać z ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone.


Smacznego !!!

środa, 22 lutego 2012

Naleśniki z twarogiem, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Wczoraj w Irlandii i nie tylko obchodzony był Pancake Day. Angielska wersja to bardziej naleśnik na słodko podany z cukrem pudrem, złotym syropem (golden syrup), lub sokiem cytrynowym
Ja dla odmiany dzisiaj prezentuje bardziej polską wersję naleśników. Może przypadnie Wam do gustu choć większość osób zapewne ją zna.

porcja na 6 naleśników

naleśniki:
8 łyżek mąki pszennej
1 jajko
200 ml mleka
200ml wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia

W misce mieszamy wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, i odstawiamy by ciasto "dojrzało" na ok 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.

farsz do naleśników:
1 opakowanie ugotowanej kaszy gryczanej (ok 100g)
1 kostka twarogu tłustego
1/2 cebuli
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
1/2 cebuli
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka śmietany 18% 


Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną w kostkę jedną cebulę, aż się zrumieni. Połowę cebuli odkładamy na talerzyk by ostygła (wykorzystamy ja do farszu). Na patelnię wrzucamy pokrojone w ósemki pieczarki i dusimy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i dusimy ok 5 min. Mąkę ziemniaczaną ucieramy w filiżance ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
 
przygotowanie farszu:
Twaróg rozgniatamy widelcem, i mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą gryczaną oraz podsmażoną cebulką. Dodajemy dwie łyżki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.

Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy. Przed podaniem podsmażamy an suchej patelni. 
Podajemy z gorącym sosem pieczarkowym i np kleksem śmietany.





Smacznego !!!

środa, 8 lutego 2012

Pierś kurczaka zapiekana w sosie z tłuczonym czarnym pieprzem


  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 plastry bekonu
  • 1 łyżeczka tłuczonego czarnego pieprzu lub bardzo grubo mielonego
  • 250 ml sosu np od pieczenia kurczaka*
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki masła + łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo lekko zbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdą pierś owijamy plastrem bekonu i spinamy wykałaczką. Na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi tak by się tylko zrumieniły ale pozostały surowe w środku. Przekładamy do formy do zapiekania a na patelnie wsypujemy utłuczony pieprz i podsmażamy ok 1min. Następnie wlewamy sos, zaprawiamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest potrzeba zagęszczamy masłem utartym z mąką pszenną. Zalewamy sosem obsmażone piersi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30min. 
Podawać można z pieczonymi ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi.

* sos od pieczenia kurczaka - po każdym pieczeniu kurczaka blaszkę lub formę zalewam szklanką gorącej wody, odstawiam by wszystko odeszło. Po ostudzeniu zbieram cały zebrany na powierzchni tłuszcz, a sos mrożę lub wykorzystuje od razu jako baza różnych sosów.

Smacznego !!!