wtorek, 7 lutego 2012

Przyrumieniony jarmuż na bitej śmietanie

 Bardzo szybkie i proste danie. Możemy podać je np z grillowaną piersią kurczaka tak jak ja to uczyniłam ale również możemy wykorzystać jako dodatek do ryb lub innych dań mięsnych.

pomysł podpatrzony w dwumiesięczniku FOOD&FRIENDS

  • 150 g jarmuża
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz
Jarmuż myjemy oraz wycinamy najgrubsze łodygi, ponieważ nawet po uduszeniu mogą był zbyt włókniste. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy jarmuża tak by większość liści było przyrumienionych na obrzeżach. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Ubijamy śmietankę i wlewamy na patelnię, doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą, pieprzem i od razu podajemy.


Smacznego !!!

czwartek, 2 lutego 2012

Korma wołowa oraz ryż z mikrofalówki

Dzisiaj moje pierwsze spotkanie z kormą w kuchni, czyli danie z kuchni indyjskiej na bazie jogurtu i przypraw. Trochę zasięgnęłam informacji w internecie,  książkach i tak powstała moja wersja. Tym razem wersja jest z wołowiną (akurat takie mięso miałam) ale myślę że jeszcze nie raz pojawi się np. w wersji z kurczakiem, jagnięciną lub jako danie wegetariańskie.

porcja dla dwóch osób

Korma wołowa
  • 300 g dobrej jakości mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • mielone płatki chili
Rozgrzewamy suchą patelnie, na którą wrzucamy posiekany imbir oraz czosnek, kolendrę, kmin, kardamon i kurkumę. Przyprawy smażymy ok. 1 min by wydobyć pełen aromat, po czym przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą pastę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę aż zmięknie. Podsmażoną cebulę odkładamy na talerz, a na patelni obsmażamy mięso. Gdy jest już zrumienione wrzucamy na patelnie cebulę, pastę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy, smażymy 1 minutę. Dodajemy jogurt oraz bulion. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do momentu aż płyn zostanie wchłonięty a wołowina będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Jeśli korma będzie zbyt wygotowana  dolewamy wody. Doprawiamy do smaku sola oraz mielonymi płatkami chili. 
Podajemy z ryżem.



 Ryż z mikrofalówki z dodatkiem kolendry i prażonych płatków migdałowych
  • 3/4 szkl sypkiego ryżu basmati
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 i 1/2 szkl wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Ryż wsypujemy do plastikowego lub szklanego pojemnika, zalewamy wodą oraz wsypujemy sól. Wstawiamy do mikrofalówki na ok 15-20 min. Gdy ryż gotuje się w mikrofalówce my na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż będą lekko rumiane. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy łyżkę masła, posiekane liście kolendry oraz płatki migdałowe.



Smacznego !!!

środa, 1 lutego 2012

Chrupiące ciasteczka owsiane

Bardzo chrupiące ciasteczka. W sam raz do porannej kawki lub wieczornej rozgrzewającej herbaty. 
Nie wymagają dużego nakładu pracy.
Polecam spróbować !

 przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

składniki na ok. 40 ciasteczek
  •  200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2,5 szkl. błyskawicznych płatków owsianych (np. takich)
Masło ucieramy (miksujemy) na puch, pod koniec wsypujemy biały cukier, dalej miksując. Następnie dodajemy cukier brązowy, miksujemy. Dodajemy jajko, miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki na jeden raz i miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczymy łyżką. Układamy na blaszce z sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia. 



 Smacznego !!!