Dzisiaj moje pierwsze spotkanie z kormą w kuchni, czyli danie z kuchni indyjskiej na bazie jogurtu i przypraw. Trochę zasięgnęłam informacji w internecie, książkach i tak powstała moja wersja. Tym razem wersja jest z wołowiną (akurat takie mięso miałam) ale myślę że jeszcze nie raz pojawi się np. w wersji z kurczakiem, jagnięciną lub jako danie wegetariańskie.
porcja dla dwóch osób
Korma wołowa
- 300 g dobrej jakości mięsa wołowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek kardamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- 2 łyżeczki koncentratu
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 125 ml jogurtu naturalnego
- mielone płatki chili
Rozgrzewamy suchą patelnie, na którą wrzucamy posiekany imbir oraz czosnek, kolendrę, kmin, kardamon i kurkumę. Przyprawy smażymy ok. 1 min by wydobyć pełen aromat, po czym przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą pastę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę aż zmięknie. Podsmażoną cebulę odkładamy na talerz, a na patelni obsmażamy mięso. Gdy jest już zrumienione wrzucamy na patelnie cebulę, pastę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy, smażymy 1 minutę. Dodajemy jogurt oraz bulion. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do momentu aż płyn zostanie wchłonięty a wołowina będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Jeśli korma będzie zbyt wygotowana dolewamy wody. Doprawiamy do smaku sola oraz mielonymi płatkami chili.
Podajemy z ryżem.
Ryż z mikrofalówki z dodatkiem kolendry i prażonych płatków migdałowych
- 3/4 szkl sypkiego ryżu basmati
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 1 i 1/2 szkl wody
- 1/4 łyżeczki soli
Ryż wsypujemy do plastikowego lub szklanego pojemnika, zalewamy wodą oraz wsypujemy sól. Wstawiamy do mikrofalówki na ok 15-20 min. Gdy ryż gotuje się w mikrofalówce my na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż będą lekko rumiane. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy łyżkę masła, posiekane liście kolendry oraz płatki migdałowe.
Smacznego !!!