środa, 13 lipca 2011

Galaretka z truskawkami z sosem czekoladowo - miętowym

Niby klasyczna galaretka, ale sos czekoladowo- miętowy z bitą śmietaną dodaję całkiem innego smaku. Przepis na sos podpatrzyłam w czerwcowym numerze "Kuchni" 

Gdy moja połówka zjadła ten deser stwierdziła : "Nie wiedziałem że taka zwykła galaretka będzie mi tak smakowała" :)

1 galaretka (u mnie cytrynowa)
300g truskawek
200ml śmietanki kremówki

sos czekoladowo - miętowy:
3 łyżki startej gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
40ml rumu
sok z 1 limonki
2 łyżki posiekanej mięty

do podania:
listki mięty
pokrojone kawałki czekolady gorzkiej

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Truskawki myjemy, kroimy na połówki, układamy w pucharkach lub szklaneczkach, zalewamy galaretką. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia. 
Śmietanę kremówkę ubijamy, jeśli mamy nie słodzoną, dodajemy podczas ubijania 1 łyżkę cukru.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy blenderem.

Galaretkę podajemy z plamką ubitej śmietany oraz polaną gotowym sosem czekoladowo- miętowym.


Smacznego !!!


wtorek, 12 lipca 2011

Tortilla hiszpańska czyli tortilla de patatas

Dzisiaj kolorowo, czyli tortilla hiszpańska z chorizo oraz zielonym groszkiem, a do tego pomidor na mieszance liści sałaty. 
To moja pierwsza własna tortilla, ale teraz będę częściej ją robić...:)

  • 5 młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • pół szkl. mrożonego groszku
  • 40g chorizo
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz 

Sałatka:
  • 1 pomidor
  • kilka liści mieszanej sałaty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy, sól


Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, wrzucamy do gotującej się wody (lekko osolonej) i gotujemy 5min. Na patelni rozgrzewamy oliwę na której dusimy posiekaną cebulę, następnie dorzucamy zamrożony groszek, smażymy ok 2min. Po tym czasie wrzucamy odlane ziemniaki i chorizo. Smażymy jeszcze chwilę. Wszystkie składniki na patelni układamy w miarę płasko i zalewamy wszystko roztrzepanymi jajkami z mlekiem, solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum. Gdy tortilla na górze nie jest już mocno płynna, na patelnię kładziemy dość duży talerz obracamy bardzo szybko. Tortillę zsuwamy ponownie na patelnię i smażymy ok. 1min.
Podajemy pokrojoną na ciepło lub zimno z sałatą.



Przygotowanie sałaty:
Na talerzu układamy liście sałaty na nich plastry pomidora. Wszystko przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem, oraz skrapiamy oliwą z oliwek zmieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Smacznego !!!



niedziela, 10 lipca 2011

Śniadaniowy groszek po myśliwsku

Przepis na groszek podpatrzyłam w książeczce "Pomysły na dania z fasolką i groszkiem", którą dostawałam jako dodatek miesięcznika Kuchnia. Moja wersja troszkę zmieniona.
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 150 g kiełbasy (u mnie swojska robiona przez tatę)
  • 250g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 11%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz

Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na stopionym maśle, dodajemy oczyszczone, pokrojone w ćwiartki pieczarki. Chwilkę smażymy. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy zamrożony groszek, dusimy ok.4 min (żeby się odmroził ale nadal był jędrny). Patelnię zdejmujemy z palnika dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy miętą i od razu podajemy np. z dodatkiem grzanek czosnkowych.


Smacznego !!!