niedziela, 3 października 2010

Fish and chips

Po długiej nieobecności...związanej z moim ślubem i podróżą po... Powracam już z innym nazwiskiem ale z głową nowych pomysłów.
Dziś proste danie ale smaczne.

2 dzwonka świeżego łososia
1 duża kulka mozzarelli
2 pomidory
świeża bazylia
łyżka oliwy z oliwek + oliwa smakowa (u mnie jak zawsze z rozmarynem i czosnkiem)
1 łyżka masła (solone)
łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz kolorowy, sól
frytki lub kawałki ziemniaczków (tym razem gotowe)
cytryna

Łososia umyć, oczyścić z łusek. Dobrze nasmarować solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić łyżką oliwy z oliwek.
Masło połączyć z posiekaną natką pietruszki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Uformować w rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Włożyć porcję frytek.
W między czasie pomidory pokroić w plastry i ułożyć na zmianę z plastrami mozarelli. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ubrać listkami bazylii. Przed podaniem polać oliwą smakową.


Nagrzać grilla elektrycznego do 175 stopni. Ułożyć łososia i zamknąć pokrywę grilla. Piec ok.10 min. aż do zrumienienia. Łososia podawać z plasterkami masła czosnkowego i cząstkami cytryny.


Smacznego !!!




3 komentarze:

  1. smakowite jedzonko:) ale bym zjadla taki zestaw, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja lubię, wszędzie gdzie rybka, tam ja . pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Very nice picture and your blog is full KIV viewable and readable. I like your blog very much. Come take a look Teuvo images www.ttvehkalahti.blogspot.com blog and tell all your friends photos on your blog Teuvo fermentation that can be your country's flag be raised higher on my blog. Wishing you a nice autumn Teuvo Vehkalahti Suomi Finland

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.