wtorek, 12 października 2010

Kotleciki drobiowe z marchewką

W poszukiwaniu wizji na dzisiejszy obiad natknęłam się ciekawe kotleciki .Wykorzystałam przepis z małymi zmianami.



  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • natka pietruszki (ja użyłam mrożoną i suszoną)
  • 1/2 szkl.bulionu mięsnego
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 2 łyżki oleju i masła
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobna kosteczkę i podsmażyć na małej ilości masła. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki posiekać.
Pierś kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić przez maszynkę, razem z bułką. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, marchewkę oraz natkę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Z masy uformować kotleciki. Masło i olej rozgrzać na patelni, smażyć kotleciki do zrumienienia. Po usmażeniu trzymać w cieple.
Tłuszcz ze smażenia wlać do rondelka, wymieszać dokładnie z bulionem i śmietaną, dodać musztardę, przyprawić
.
Kotleciki podawać z sosem musztardowym i ziemniaczkami.

Smacznego !!!


2 komentarze:

  1. bardzo apatycznie sie prezentuja:) chetnie wyprobuje przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.