- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1/2 suchej kajzerki
- 1 marchewka
- 1 jajko
- natka pietruszki (ja użyłam mrożoną i suszoną)
- 1/2 szkl.bulionu mięsnego
- 3/4 szkl. śmietany
- 2 łyżki oleju i masła
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobna kosteczkę i podsmażyć na małej ilości masła. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki posiekać.
Pierś kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić przez maszynkę, razem z bułką. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, marchewkę oraz natkę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Z masy uformować kotleciki. Masło i olej rozgrzać na patelni, smażyć kotleciki do zrumienienia. Po usmażeniu trzymać w cieple.
Tłuszcz ze smażenia wlać do rondelka, wymieszać dokładnie z bulionem i śmietaną, dodać musztardę, przyprawić.
Kotleciki podawać z sosem musztardowym i ziemniaczkami.
Smacznego !!!
bardzo apatycznie sie prezentuja:) chetnie wyprobuje przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńo rety!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne.