niedziela, 31 października 2010

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika KUCHNIA (nr.10 str. 23)

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie smakowa: tymianek, rozmaryn i czosnek)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 awokado
  • 3 pomidory, lub 10 szt. koktajlowych

sos musztardowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki octu winnego białego

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni oraz grilla elektrycznego. Pierś kurczaka natrzeć solą i pieprzem, posmarować oliwą smakową, ułożyć na rozgrzanym grillu. Grillować ok 10min, aż pierś się zrumieni.
Awokado ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 5-6 minut. Wyjąć z piekarnika poczekać aż wystygnie i obrać ze skórki.
Przygotować sos musztardowy. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i mieszać aż do jednolitej konsystencji.
Pomidory pokroić w ósemki, ułożyć na talerzu razem z plastrami awokado i kurczaka. Polać sosem musztardowym.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.