poniedziałek, 25 października 2010

Kurczak Kung Pao

  • 1 cała pierś kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g ziaren sezamu (w oryginale orzeszki ziemne)
  • 1 jajko
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 10 g selera naciowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • sól

Na suchej patelni podsmażyć ziarna sezamu, aż do zrumienienia. Wyjąć i odłożyć na bok. Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić bardzo delikatnie solą. W misce roztrzepać jajko, dorzucić pokrojonego kurczaka i wymieszać, następnie oprószyć 1/3 mąki ziemniaczanej. Skropić mięso 3 łyżkami zimnej wody i włożyć na rozgrzany olej na patelni. Posypać mięso chili i dodać pokrojonego selera, starty imbir. Smażyć 5 minut.
Dodać cukier, bulion, sos sojowy i ocet winny. Wymieszać i smażyć do lekkiego odparowania płynu, żeby sosu nie było za dużo.
Dodać usmażone ziarna sezamu (ja zostawiłam troszkę do przybrania) i wymieszać.
W paru łyżkach zimnej wody rozpuścić pozostałą mąkę ziemniaczaną, dodać do kurczaka.
Przed podaniem można skropić wszystko olejem sezamowym.

Podawać z ryżem...u mnie ryż z kurkumą.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. W takiej postaci to ja kurczaczka zawsze i wszędzie mogę zjeść;)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.