- 1 podwójna pierś kurczaka
- dwie łyżki masła (u mnie słone)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka natki pietruszki
- ser brie
- bułka tarta
- mąka kukurydziana
- 1 jajko
- sól. pieprz kolorowy
- wykałaczki
- olej do smażenia
Sałatka z pomidorów:
- 3 pomidory
- 1 łyżka pestek dyni
Sos winegret:
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 łyżki musztardy angielskiej
- 1/2 łyżeczki octu winnego (jasny)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Piersi kurczaka przekroić wzdłuż tak by z każdej połówki powstały dwa kotlety. Zbić dobrze tłuczkiem do mięsa. Delikatnie przyprawić solą (ponieważ masło będzie solone) i pieprzem kolorowym. Odstawić.
Masło połączyć z natką pietruszki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić.
Na każdej piersi ułożyć plasterek sera i masło czosnkowe. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtaczać w jajku i mieszance z mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażyć na małym ogniu.
W między czasie wszystkie składniki sosu winegret wymieszać dokładnie w małym słoiczku. (to chyba najszybszy i najwygodniejszy sposób). Pomidory pokroić w ósemki, posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni, polać sosem. Od razu podawać ze zrazami.
Smacznego !!!
Elżuniu, pyszne! Kurczak i brie to dobry duet.
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle kusząco.
Pozdrawiam!
Mmm, filet z brie to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńChyba sobie w niedzielę taki machnę!
aż ślinka z rana mi pociekła
OdpowiedzUsuńświetny przepis, taki bardzo w moim guście, zapiszę sobie żeby nie zapomnieć, bo jest warty wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń