wtorek, 19 października 2010

Zrazy drobiowe z masłem czosnkowym i serem brie

  • 1 podwójna pierś kurczaka 
  • dwie łyżki masła (u mnie słone) 
  • 1 ząbek czosnku  
  • łyżka natki pietruszki
  • ser brie  
  • bułka tarta 
  • mąka kukurydziana  
  • 1 jajko 
  • sól. pieprz kolorowy
  • wykałaczki
  • olej do smażenia


Sałatka z pomidorów:

  • 3 pomidory
  • 1 łyżka pestek dyni


Sos winegret:

  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 łyżki musztardy angielskiej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego (jasny)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Piersi kurczaka przekroić wzdłuż tak by z każdej połówki powstały dwa kotlety. Zbić dobrze tłuczkiem do mięsa. Delikatnie przyprawić solą (ponieważ masło będzie solone) i pieprzem kolorowym. Odstawić.
Masło połączyć z natką pietruszki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić.
Na każdej piersi ułożyć plasterek sera i masło czosnkowe. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtaczać w jajku i mieszance z mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażyć na małym ogniu.
W między czasie wszystkie składniki sosu winegret wymieszać dokładnie w małym słoiczku. (to chyba najszybszy i najwygodniejszy sposób). Pomidory pokroić w ósemki, posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni, polać sosem. Od razu podawać ze zrazami.



Smacznego !!!



4 komentarze:

  1. Elżuniu, pyszne! Kurczak i brie to dobry duet.
    Wygląda niezwykle kusząco.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, filet z brie to idealne połączenie :)
    Chyba sobie w niedzielę taki machnę!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka z rana mi pociekła

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, taki bardzo w moim guście, zapiszę sobie żeby nie zapomnieć, bo jest warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.