niedziela, 31 października 2010

Zupa krem z dyni z oscypkiem

Szukałam dzisiaj w związku z Halloween jakiegoś ciekawego przepisu na zupkę krem.
Większą część pomysłu na zupkę zaczerpnęłam z miesięcznika KUCHNIA nr.10 str.33.

  • 1 kg dyni
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie smakowa)
  • 250g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • mała garstka suszonych grzybów
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekane ziarna pestek dyni i starty oscypek do posypania kremu

Grzyby zalać wrzątkiem, i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Wodę z moczenia zachować, grzyby wyjąć i wykorzystać do innej potrawy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Dynię pokroić w kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym skropić oliwą z oliwek. Piec 45minut do miękkości. Jeśli kawałki dyni za szybko się rumienią, przykryć naczynie folią aluminiową. Po upieczeniu obrać ze skórki.
W garnku zeszklić na maśle posiekaną cebulkę. Dodać cukier, upieczoną dynie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko zalać bulionem. Garnek przykryć i gotować ok 2 godz. Co jakiś czas mieszamy, żeby zupa się nie przypaliła.
Gotową zupę zmiksować blenderem, dodać wywar z grzybów suszonych (ok. pół szklanki). Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z ziarnami dyni i oscypkiem.




Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. piękne fotografie.
    i zupa wspaniała. z dyni... ma taki optymistyczny kolor.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.