Dzisiaj propozycja mojej drugiej połówki. Jak może zauważyliście na blogu pojawiła się nowa etykieta - Gotuj z rollem.
Tak więc, od czasu do czasu wśród moich wpisów będzie się pojawiać przepis nie mojego autorstwa, a mojego męża.
porcja na 4 osoby
do podania
Pierś indyka kroimy w kostkę 1x1 cm, doprawiamy papryką i czosnkiem w proszku, solą z dodatkiem suszonych grzybów i pieprzem. Zalewamy 50 ml białego wina dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godz.
Po upływie tego czasu na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy mięso, aż lekko się zrumieni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki oraz szalotkę. Podsmażamy wszystko ok 5 min. zalewamy bulionem i czekamy do zagotowania. Przelewamy całą zawartość patelni do garnka, zalewamy pozostałym winem i dusimy na średnim ogniu ok 15 min. Dodajemy śmietankę i dusimy kolejne 5 min. W małej misce mieszamy mąkę z jedną łyżką wody, dodajemy ok 3 łyżek sosu z garnka dokładnie mieszamy (np trzepaczką). Zawartość miski wlewamy do sosu i czekamy aż zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy np. z ziemniakami, świeżą posiekaną natką pietruszki i lampką białego wina :)
Smacznego !!!
porcja na 4 osoby
- 400 g kurek
- 300 g piersi z indyka
- 300 ml półwytrawnego białego wina
- 400 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
- sól z dodatkiem suszonych grzybów
- szczypta czosnku w proszku
- 1 szalotka (pokrojona w piórka)
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia
- sól i pieprz do smaku
do podania
- posiekana natka pietruszki
- ziemniaki
Pierś indyka kroimy w kostkę 1x1 cm, doprawiamy papryką i czosnkiem w proszku, solą z dodatkiem suszonych grzybów i pieprzem. Zalewamy 50 ml białego wina dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godz.
Po upływie tego czasu na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy mięso, aż lekko się zrumieni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki oraz szalotkę. Podsmażamy wszystko ok 5 min. zalewamy bulionem i czekamy do zagotowania. Przelewamy całą zawartość patelni do garnka, zalewamy pozostałym winem i dusimy na średnim ogniu ok 15 min. Dodajemy śmietankę i dusimy kolejne 5 min. W małej misce mieszamy mąkę z jedną łyżką wody, dodajemy ok 3 łyżek sosu z garnka dokładnie mieszamy (np trzepaczką). Zawartość miski wlewamy do sosu i czekamy aż zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy np. z ziemniakami, świeżą posiekaną natką pietruszki i lampką białego wina :)
Smacznego !!!
Wygląda wspaniale! Grzyby i piersi z indyka, ach...:D
OdpowiedzUsuńsuper:) tylko w Wawie ciezko teraz kupic "wybieganego" indyka:(
OdpowiedzUsuńpysznie, powiedz mi moja droga gdzie w Irlandii można kupić kurki? zjadłabym taki obiadek!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada! Twoj maz ma prawdziwy talent :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie...Od paru dni meczy mnie ogromna chec na kurki. Niestety nie moge znalezc ich w zadnym sklepie. Jak tylko je dorwe to z checia wyprobuje przepis ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę to ugotować !
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuń