sobota, 17 marca 2012

Chicken pie czyli kurczak i pieczarki pod kruchym ciastem

Dzisiaj Dzień Św. Patryka czyli czas ulicznych imprez, parad, irlandzkiej muzyki w każdym pubie. A także czas noszenia ubrań w kolorze zielonym - nawiązując do trawiastego krajobrazu wyspy.

I Wam życzę zielonego Dnia Św. Patryka !!!

 Potrawa może nie typowo irlandzka, ale dość często pojawiająca się w krajowym menu. Zapraszam :)




porcja na 4 osoby
  • 4 uda kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (u mnie 375g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta

Uda kurczaka oczyszczamy i myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, obsmażamy kurczaka, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i smażymy ok 45 min., aż kurczak będzie dobrze zrumieniony z każdej strony. 
W garnku na małym ogniu przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i małym strumieniem dodajemy zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia. Po tym czasie dolewamy gorący bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy  do 200 stopni.
Gdy kurczak będzie zrumieniony , lekko studzimy, oddzielamy mięso od kości i rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę, następnie posiekane pieczarki i kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gotowym sosem, chwilę dusimy.
Przelewamy do formy w której będziemy piec. Przykrywamy gotowym ciastem kruchym lub francuskim. Smarujemy rozmąconym jajkiem. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min. aż ciasto będzie złociste.





3 komentarze:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.