Dzisiaj Dzień Św. Patryka czyli czas ulicznych imprez, parad, irlandzkiej muzyki w każdym pubie. A także czas noszenia ubrań w kolorze zielonym - nawiązując do trawiastego krajobrazu wyspy.
I Wam życzę zielonego Dnia Św. Patryka !!!
I Wam życzę zielonego Dnia Św. Patryka !!!
Potrawa może nie typowo irlandzka, ale dość często pojawiająca się w krajowym menu. Zapraszam :)
porcja na 4 osoby
- 4 uda kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (u mnie 375g)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta
Uda kurczaka oczyszczamy i myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, obsmażamy kurczaka, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i smażymy ok 45 min., aż kurczak będzie dobrze zrumieniony z każdej strony.
W garnku na małym ogniu przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i małym strumieniem dodajemy zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia. Po tym czasie dolewamy gorący bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Gdy kurczak będzie zrumieniony , lekko studzimy, oddzielamy mięso od kości i rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę, następnie posiekane pieczarki i kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gotowym sosem, chwilę dusimy.
Przelewamy do formy w której będziemy piec. Przykrywamy gotowym ciastem kruchym lub francuskim. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min. aż ciasto będzie złociste.
Ślicznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńi tak sie to robi!
OdpowiedzUsuń