czwartek, 20 września 2012

Makaron penne rigate z podgrzybkami

U mnie już jesień za oknem więc pora na makaron z grzybami leśnymi. Na wyspach ciężko o takie grzyby ale mam polskie mrożone zapasy.

ok 2-3 porcje

  • 250 g makaronu penne rigate
  • dwie garście świeżych lub mrożonych podgrzybków pokrojonych w paseczki
  • 3 łyżki śmietany crème fraîche
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 ząbek czosnku posiekany w kostkę
  • pół cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka świeżej lub suszonej natki pietruszki 
  • 100 ml wody od gotowania makaronu

Wstawiamy wodę do gotowania makaronu i gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odlewając makaron pozostawiamy ok 100 ml wody z gotowania.
W między czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko rumienimy. Dorzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok 5min. ciągle mieszając. Całość podlewamy gorącą wodą i dusimy następne 5 min. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
Śmietanę lekko hartujemy, dodając trochę buliony z duszenia grzybów do śmietany, a następnie całość wlewamy na patelnię.
Całość podgrzewamy aż sos się zredukuje i będzie miał kremową konsystencję.
Opcjonalnie do sosu możemy dodać również łyżkę tartego parmezanu. 
Do gotowego sosu dodajemy ok 100 ml  wody z gotowania makaronu, wrzucamy ugotowany makaron, chwilę całość podgrzewamy. Od razu podajemy dodatkowo posypane parmezanem.





 Smacznego !!!

9 komentarzy:

  1. Tez ostatnio zuzywalam zapasy z Polski, juz ostatnie. Pora zrobic nowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam takie makarony. :) Z grzybami i sosem śmietanowym są chyba najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ polsko na talerzu za sprawą tych grzybków :) idealne danie na jesień, aż chce sie iść do lasu...

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja takie nietypowe pytanie, jakiej firmy jest ta piękna zastawa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadam na to nietypowe pytanie :) zastawa to Wedgwood - Windsor.

      Usuń
  5. Szkoda ze taka droga:((( no cóż na razie musze się zadowolić naszą Lubianą ale dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby nie rewelacyjna promocja pewnie tez bym jej nie kupiła :) a Lubianę też bardzo lubię :)

      Usuń
  6. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.