piątek, 7 września 2012

Francuskie ciasteczka z jabłkiem

Jeśli mamy nie wiele czasu a mamy ochotę na coś słodkiego lub goście w drodze, to polecam bardzo szybkie ciasteczka. Nie potrzeba zbyt wielu składników. Jeśli tylko mamy gotowe ciasto francuskie potrzeba nam 20 minut. 



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (dodatkowo do posypania)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • cukier puder do posypania

 Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie plasterki. Oprószamy cukrem, cynamonem oraz skórką z cytryny. Dokładnie mieszamy by na każdym kawałku jabłka był cynamon.
Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy radełkiem karbowanym lub nożem na kwadraty o boku 5 - 6 cm. 
Na każdym kwadracie na środku układamy po dwa lub trzy kawałki jabłka. Dodatkowo posypujemy jabłka szczyptą cukru.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20 min aż ciasto się zrumieni.
Wyjmujemy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego !!!


5 komentarzy:

  1. francuskie z jabłkami lubię piec jesienią..
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie niestety jesień prawie cały rok :)

      Usuń
  2. pysznie i szybko :)takie przepisy przy dzieciach to często zbawienie :) pozdrawiam i życzę wiele cudownych chwil z dzieciaczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto francuskie zawsze ratuje sytuacje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.