środa, 15 sierpnia 2012

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush to bardzo popularna na azjatyckim Bliskim Wschodzie i w Egipcie potrawa podawana w formie pasty. Możemy ją wykorzystać jako dodatek do grillowanej pity, warzyw a nawet mięsa lub jako baza do kanapek.
Jeśli macie dość już nudnych kanapek to zapraszam do wypróbowania.
Przepis podejrzałam tutaj.

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • oliwa z oliwek do podania

Bakłażana układamy na wysmarowanej oliwą blaszce i pieczemy ok 1 godz w temperaturze 200 stopni.
Skórka po upieczeniu powinna być chrypka. Po upieczeniu wyjmujemy go z piekarnika by wystygł. 
Do blendera wkładamy wydrążony łyżką miąższ bakłażana, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sól oraz sok z cytryny. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na miseczkę i mieszamy z łyżką jogurtu. Całość polewamy oliwą z oliwek i podajemy. 



 Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Tez juz kilka razy robilam i bardzo lubimy. Polecam tez zawinac w omlet czy nalesnik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wraz z moim Łasuchem lubimy smarować sobie tą pastą kanapki z pieczonym kurczakiem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba jedyna postac baklazana, ktora toleruje moj Mezczyzna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam ale sama jeszcze nie robiłam :))) świetne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Uhuhu jakie pyszności. Nigdy nie jadłam takie pasty ale już wiem, że bardzo mi będzie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.