środa, 8 sierpnia 2012

Chili con carne

Są tysiące sposobów na przygotowanie tradycyjnego dania kuchni meksykańskiej - Chili con carne.
Każdy natomiast zawiera podstawowe składniki takie jak: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. No i oczywiście nie można zapomnieć o głównej przyprawie czyli kminie rzymskim (kumin).
Swoją wersję podaję z sypkim ryżem, grillowaną tortillą pełnoziarnistą oraz sosem pietruszkowym.


porcja na ok. 4 osoby 

  • 300 g chudego mięsa wołowego, zmielonego
  • pół średniej cebuli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 plasterki papryczki chili (jeśli ktoś lub bardzo pikantne może dać więcej)
  • 1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
  • 1 puszka czerwonej fasoli Kidney
  • pół świeżej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju do smażenia

sos pietruszkowy:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Jogurt mieszamy z posiekaną natką oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia 
 
 
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, kumin i słodką paprykę. Smażymy 2-3 minuty by wydobyć aromat przypraw ale nie doprowadzić do spalenia. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się lekko zrumieni. Wlewamy pomidory wraz z zalewą, gorącą wodę, cukier brązowy i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu ok 1 godz aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie dodajemy posiekaną paprykę oraz odsączoną i opłukaną fasolę. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta możemy podlać wodą. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz płatkami chili.
Całość dusimy jeszcze ok. 20 min. 
Podajemy  z ryżem, grillowaną tortillą i kleksem sosu pietruszkowego.
 
 
 
Smacznego !!!
 

3 komentarze:

  1. Mam slabosc do tego dania :) Pieknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to danie, ale zwykle jadam z ryżem. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.