czwartek, 2 sierpnia 2012

Zupa z białej fasoli i warzyw

W Grecji zupa ta znana jest pod nazwą Fasoulada - jak pisze Gordon Ramsay w swojej książce "Kuchnie Świata". 
Ja podałam ją w formie przystawki ale równie dobrze możemy podać ją jako pełnowartościowe danie z dowolnym pieczywem.
Uprościłam sobie zupę ponieważ użyłam gotowej fasoli Jaś z puszki. Jeśli mam dość czasu możemy namoczyć fasolę na noc a następnie gotować do miękkości.


  • 400g fasoli Jaś lub innej białej z puszki
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku


 do podania:
  • oliwa z oliwek ekstra virgin
  • ser feta
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Marchew, cebulę, seler naciowy oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. 
W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na mocnym ogniu przez 7 minut, często mieszając, aż zmiękną. Dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat oraz suszone oregano. Gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wlewamy puszkę fasoli wraz zalewą.
Dolewamy wody jeśli wszystkie składniki zupy nie są pokryte płynem. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę ok 30 minut.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (pamiętając że ser feta który użyjemy do podania jest słony).
Zupę podajemy gorącą, skropioną oliwą z oliwek i posypaną serem feta. 


 źródło: Kuchnie Świata - Gordon Ramsay



Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Fajny przepis

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. coraz bardziej podoba mi się wykończenie zup serami typu feta, kozi itp. pyszności!
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis.
    i ładnie zupka podana. ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis Gordona na fasoulade jest chyba najlepszym sposrod tych, z ktorych korzystalam. Piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  5. zupa ekstra :) a przy tym prosta. można ugotować ją w kociołku nad ogniem :) http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.