niedziela, 15 kwietnia 2012

Uda kurczaka marynowane w jogurcie z dodatkiem mięty

Prosty i niezbyt pracochłonny, ale za to bardzo świeży i aromatyczny kurczak.  Uda są soczyste, miękkie w środku. Jednocześnie bardzo chrupiące dzięki jogurtowi.
Bardzo polecam.
Przepis: gazeta COOKBOOK- spring 2012

porcja na cztery osoby
  • 4 uda kurczaka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 15 listków świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

do podania 
  • ryż ugotowany na sypko
  • skórka z pół cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej kolendry
Uda kurczaka myjemy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do dużej miski wlewamy jogurt, posiekane liście mięty oraz skórkę i sok z jeden cytryny (uprzednio parzymy cytrynę wrzątkiem). Do marynaty z jogurtu wkładamy uda kurczaka smarując nią jednocześnie. Przykrywamy folią i wstawiamy na min. 3 godz do lodówki a najlepiej na cała noc.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Uda kurczaka układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godz.
20 minut przed końcem pieczenia kurczaka gotujemy ryż na sypko lub w mikrofalówce według przepisu tutaj.
Do ugotowanego ryżu dodajemy skórkę z połowy cytryny, sok i posiekane liście świeżej kolendry.




Smacznego !!!
 

4 komentarze:

  1. No chyba zrobię jutro,bo normalnie mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisane! ciekawa ta marynata jogurtowa.
    bardzo rześka i aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie, marynata mnie bardzo zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.