piątek, 13 kwietnia 2012

Tagin z kurczakiem i ziemniakami

  •  4 uda kurczaka
  •  pół cytryny
  • 5 listków laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • olej do smażenia

Uda kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku i imbir siekamy bardzo drobno, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz listki laurowe. Do powstałej marynaty wkładamy uda kurczaka, odstawiamy na ok 3 godz a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju podsmażamy kurczaka z obu stron ( listek laurowy i cytryny zostawiamy ). Wyjmujemy i odkładamy na chwile na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera naciowego w paski, oprószając przyprawami: curry, kolendrą oraz kuminem. Warzywa z  przyprawami podsmażamy ok 3-4 min i przekładamy całą zawartość patelni do naszego glinianego garnka- tagina.
Na podsmażonych warzywach układamy uda kurczaka wraz z cytryną i listkiem laurowym. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny.




Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Przepysznie wyglada! No i masz prawdziwy tagine :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te smaki, aromaty... danie musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.