piątek, 13 kwietnia 2012

Tagin z kurczakiem i ziemniakami

  •  4 uda kurczaka
  •  pół cytryny
  • 5 listków laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • olej do smażenia

Uda kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku i imbir siekamy bardzo drobno, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz listki laurowe. Do powstałej marynaty wkładamy uda kurczaka, odstawiamy na ok 3 godz a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju podsmażamy kurczaka z obu stron ( listek laurowy i cytryny zostawiamy ). Wyjmujemy i odkładamy na chwile na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera naciowego w paski, oprószając przyprawami: curry, kolendrą oraz kuminem. Warzywa z  przyprawami podsmażamy ok 3-4 min i przekładamy całą zawartość patelni do naszego glinianego garnka- tagina.
Na podsmażonych warzywach układamy uda kurczaka wraz z cytryną i listkiem laurowym. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny.




Smacznego !!!

18 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglada! No i masz prawdziwy tagine :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te smaki, aromaty... danie musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten wpis odmienił moje życie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. warto było zajrzec na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie się czyta twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie słyszałem nigdy o takim daniu :o dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten wpis dał mi do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się Twój styl pisania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.