poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Mazurek dekadencki

U mnie trochę z opóźnieniem przepisy świąteczne ale może przydadzą się Wam na drugi rok.
Mazurek podpatrzyłam na tym blogu. Zawsze gdy mam ochotę na coś słodkiego zaglądam właśnie tutaj i nigdy się nie zawiodłam. Poza tym ciasto kruche z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest rewelacyjne. Polecam :)


ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Masa z masła orzechowego
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

Polewa czekoladowa: (proponuje zrobić z pół porcji bo polewy wychodzi dość dużo)
  • 1/4 szkl kakao
  • 1/4 szkl białego cukru
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 200g ciemnej czekolady
do dekoracji:
  • bezy gotowe 
  • cynamon

Wykorzystuje formę o wymiarach 33cm x 25cm.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcieramy masło razem z mąką a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. 
Schłodzone ciasto wałkujemy ( możemy rozwałkować na papierze lub foli, by łatwiej przełożyć do formy). Z resztek ciasta formujemy rant i odciskamy widelcem, a spód dziurkujemy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy 35-40 min. Studzimy w formie.
Przygotowanie polewy czekoladowej: W średnim garnku mieszamy kakao z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy na średnim ogniu. Stopniowo wlewając śmietankę mieszamy energicznie rózgą aż powstanie jednolita masa. Zagotować, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Przygotowanie masy orzechowej: Do rondelka wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier - mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z masłem orzechowym. Studzimy.
Kruchy spód smarujemy masą orzechową, polewamy na wierzchu polewą czekoladową i udekorujemy bezami oprószonymi cynamonem. 


W oryginalnym przepisie proponowano jeszcze orzeszki ziemne w karmelu ale pominęłam je.

Smacznego !!!  

3 komentarze:

  1. Oj coś czuję, że znam ten smak, choć nigdy nie było mi dane poznać przepisu. Wielkie dzięki :) Upiekę nawet po świętach, a co! Kto mi zabroni zatrzymać święta na dłużej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dekadencki, bardzo smakowity i meega czekoladowy! Chyba jeszcze nie mam dość po tych dwóch dniach i mam ochotę go wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie dekadencki i na pewno pyszny! Ja tam nie potrzebuje swiat, by zafundowac sobie kawalek mazurka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.