poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Mazurek dekadencki

U mnie trochę z opóźnieniem przepisy świąteczne ale może przydadzą się Wam na drugi rok.
Mazurek podpatrzyłam na tym blogu. Zawsze gdy mam ochotę na coś słodkiego zaglądam właśnie tutaj i nigdy się nie zawiodłam. Poza tym ciasto kruche z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest rewelacyjne. Polecam :)


ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Masa z masła orzechowego
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

Polewa czekoladowa: (proponuje zrobić z pół porcji bo polewy wychodzi dość dużo)
  • 1/4 szkl kakao
  • 1/4 szkl białego cukru
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 200g ciemnej czekolady
do dekoracji:
  • bezy gotowe 
  • cynamon

Wykorzystuje formę o wymiarach 33cm x 25cm.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcieramy masło razem z mąką a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. 
Schłodzone ciasto wałkujemy ( możemy rozwałkować na papierze lub foli, by łatwiej przełożyć do formy). Z resztek ciasta formujemy rant i odciskamy widelcem, a spód dziurkujemy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy 35-40 min. Studzimy w formie.
Przygotowanie polewy czekoladowej: W średnim garnku mieszamy kakao z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki wody, podgrzewamy na średnim ogniu. Stopniowo wlewając śmietankę mieszamy energicznie rózgą aż powstanie jednolita masa. Zagotować, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Przygotowanie masy orzechowej: Do rondelka wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier - mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z masłem orzechowym. Studzimy.
Kruchy spód smarujemy masą orzechową, polewamy na wierzchu polewą czekoladową i udekorujemy bezami oprószonymi cynamonem. 


W oryginalnym przepisie proponowano jeszcze orzeszki ziemne w karmelu ale pominęłam je.

Smacznego !!!  

17 komentarzy:

  1. Oj coś czuję, że znam ten smak, choć nigdy nie było mi dane poznać przepisu. Wielkie dzięki :) Upiekę nawet po świętach, a co! Kto mi zabroni zatrzymać święta na dłużej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dekadencki, bardzo smakowity i meega czekoladowy! Chyba jeszcze nie mam dość po tych dwóch dniach i mam ochotę go wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie dekadencki i na pewno pyszny! Ja tam nie potrzebuje swiat, by zafundowac sobie kawalek mazurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  6. warto było zajrzec na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  7. wiele tutaj fajnych wpisów i inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  9. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń
  11. mnóstwo ciekawych inspiracji!


    OdpowiedzUsuń
  12. To musiały być smaczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.