poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Ekspresowe gnocchi ze szpinakiem

Jeśli zdarzają mi się leniwe dni i nie mam siły ani ochoty na robienie kluseczek, sięgam po gotowe opakowanie gnocchi. Może nie są aż tak wyśmienite jak własnoręcznie zrobione ale na takie dni znakomicie się sprawdzają. 

porcja dla dwóch osób
  • opakowanie klusek gnocchi - 500g
  • 5 kulek mrożonego szpinaki
  • 1 łyżka kapar
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • 2 łyżki śmietany cream fresh
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól, pieprz i płatki chili do smaku
  • parmezan do podania
W garnku gotujemy wodę do klusek. Po zagotowaniu solimy ok 1 łyżki soli, i gotujemy kluski ok 3 minut.
W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem, wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek oraz zamrożone kulki szpinaku. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
Dodajemy śmietanę, serek mascarpone, pokrojone pomidory, kapary oraz świeże oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili.
Przy odlewaniu klusek odlewamy 50 ml wody z gotowania i dodajemy do sosu. Ugotowane kluski hartujemy zimną woda (przelewamy mocnym strumieniem zimnej wody lub wrzucamy do miski z zimną woda i kilkoma kostkami lodu). Po zahartowaniu kluski wrzucamy do sosu na patelnie, chwilkę podgrzewamy i od razu podajemy posypane parmezanem. 



Smacznego !!!

12 komentarzy:

  1. Oj ja uwielbia te kluseczki i sama czasem robię. A te gotowe nie są takie złe. Moja ostatnia propozycja wyglądała tak: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/03/gnochi-z-salami-i-ostrym-sosem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i szybkie! Gnocchi najczesciej podaje z pomidorowym sosem, bo takie najbardziej smakuja Mezczyznie, za to do mnie bardziej przemawia taka zielona wersja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie wszystko to co lubię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis na pewno wypróbuję. Uwielbiam wszystko co zawiera szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ile uwielbiam gnocchi i kopytka, o tyle nie przepadam za szpinakiem. Myślę jednak, że gnocchi podane z sosem z pieczarek będzie równie smaczne co ze szpinakiem (a może nawet lepsze?). Może podawaliście je również w takiej formie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno tak fajnego bloga nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele tutaj fajnych pomysłów - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.