Dzisiaj ryba podana z azjatycką nutką, w towarzystwie ryżu na sypko, oraz podsmażanej chińskiej kapusty - pak choi.
porcja dla 2 osób
marynata to ryby:
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 cm posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta płatków chili
- 1 płat ryby haddock (plamiak)
- dwie kapusty pak choi
- 2 łyżki smakowej oliwy (czosnek+chili)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- dwie porcje ryżu ugotowanego na sypko
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w plastikowym pojemniku. Płat ryby kroimy na pół i wkładamy do marynaty tak by pokryła całą rybę Przykrywamy pojemnik i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Kapustę pak choi myjemy, odrywamy liście od łodyg i kroimy w paski o szerokości ok 3cm. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę smakową wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i na niej smażymy sałatę ok. 10 min. (na średnim ogniu). Kapustę możemy podlać dwoma łyżkami wody to szybciej zmiękną nam grubsze części. Ja miałam dość pikantną oliwę więc kapustę doprawiałam przed podaniem tylko solą.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy rybę wraz z całą marynatą.
Po usmażeniu od razu podajemy !!!
Smacznego !!!
Wyglada kuszaco!:))
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo stylowo;)
OdpowiedzUsuńPieknie podane!
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze sprobowac zrobic i to zaraz..na kolacyjke ,dzieki za przepis http://cudanakijuicudawianki.blogspot.ie/
OdpowiedzUsuńTak podanej ryby chyba jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść. Ja jestem za to wielką fanką i zwolenniczką łososia i przede wszystkim to na nim się skupiam. Jeszcze jak wiem, że jest on od https://mowisalmon.pl/produkty/ to z pewnością będzie najwyższej jakości.
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuń