wtorek, 17 stycznia 2012

Hiszpańskie klopsiki w sosie pomidorowym

Albóndigas, polpette, meatball lub po prostu klopsiki w sosie pomidorowym.
Jak opisuje Wikipedia w każdym kraju znajdziemy odpowiednik tego dania. U mnie dzisiaj wersja hiszpańska jako główne danie podane z ryżem na sypko.

przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" - Gordon Ramsay

Klopsiki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g bułki tartej
  • 25g tartego sera cheddar
  • 2 jajka lub 1 (jeśli mamy duże)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 2x 400 g siekanych pomidorów z puszki
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
W misce mieszamy mięso z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, oraz bułką tartą, serem i posiekaną natką pietruszki. Mocno doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jajka. Bardzo dokładnie mieszamy dłońmi. Możemy oderwać małą porcję mięsa, uformować z niej kulkę i usmażyć na naoliwionej patelni dla sprawdzenia smaku. Jeśli mięso jest nie doprawione, doprawiamy całość.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki ok 30 sztuk. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, by mięso stwardniało.
W między czasie możemy przygotować sos. 
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Następnie zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier puder. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut. 
Gdy sos nam się dusi, my na dużej patelni rozgrzewamy oliwę  z oliwek. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.

Podawać można z ryżem lub świeżym pieczywem.
Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Ależ pyszne. Mam zamiar zrobić podobne w sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hiszpania, Ramsay.. poezja;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie mogę nawet zdjęć oglądać - od razu jestem głodna :) Po zdjęciach pierożków - pobiegłam do sklepu (bo sama nie umiem uklepać!). Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam na nie od dluższego czasu ochotę...piekne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. od czasu jak zrobiłam je pierwszy raz robię je bardzo często.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.