wtorek, 31 stycznia 2012

Colcannon oraz zapomniany jarmuż

Jarmuż to bardzo wartościowe warzywo, dostarcza nam wapnia, żelaza oraz wit. K. 
Ostatnio znalazłam przypadkiem w sklepie i bez zastanowienia kupiłam. Nigdy wcześniej nie miałam okazji go przygotowywać więc zaczęłam poszukiwania w internecie.
 Na jakiejś stronie natknęłam się na tradycyjne irlandzkie ziemniaki, przygotowywane właśnie z jarmużem. To danie bardzo proste ale myślę ze warto spróbować.  To niby zwykłe puree, ale jak dla mnie z tym dodatkiem bardziej wyraziste.

Z dzieciństwa pamiętam jarmuża tylko jako "warzywo" ozdobne, gdzieś napotkane w ogródkach i to chyba w barwach fioletowych...

Czy ktoś z was ma jakieś wspomnienia z jarmużem, bo wydaje mi się że w Polsce bardzo mało jest znane? 

Mi osobiście bardzo przypadło do gustu, zresztą jak każde zielone warzywo :) wtajemniczeni pewnie wiedzą o co chodzi :)


  • 800 g ziemniaków
  • 100 g jarmużu
  • 100 g masła solonego
  • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki
  •  sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Liście jarmuża myjemy i odrywamy z łodyg (łodyga może być zbyt włóknista). W dość dużym garnku gotujemy zimną wodę z dodatkiem jednej łyżki soli. Do wrzątku wrzucamy liście jarmuża i blanszujemy 1 min.; odlewamy. Liście przekładamy do pojemnika blendera (lub siekamy za pomocą noża) i  rozdrabniamy z dodatkiem jednej łyżki posiekanej dymki.
Do ugotowanych i odparowanych ziemniaków dodajemy 100g masła, i za pomocą ubijaczki do ziemniaków bardzo ubijamy. Pod koniec dodajemy posiekane liście jarmuża. Podajemy posypane pozostałą posiekaną dymką oraz pieprzem kolorowym.

  
Podajemy z grillowaną rybą lub mięsem. 


Wersję ziemniaków można urozmaicić poprzez dodatek podsmażonego boczku lub szynki. Jarmuż możemy również zastąpić np. młodą kapustą.

Smacznego !!!


10 komentarzy:

  1. Oj tak, już sobie wyobrażam... grillowana ryba i takie ziemniaczki, ach, pyszności!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Mama zawsze miała jarmuż w ogródku, ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć, czy do czegoś go wykorzystywała. pamiętam za to dobrze podskubywanie z 'krzaczka' ;) a puree koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie coś nowego! Na pewno smaczne jest to danie! Choć jarmużu nie próbowałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja pamiętam jarmuż z dzieciństwa, ale teraz nigdzie nie mogę go dostać!:) ostatnio zobaczyłam go u... rzeźnika, jak zdobił surowe mięcho - już chciałam zapytać gdzie go kupują? ale się nie odważyłam...

    danie pyszne, piękne kolory i cudne foty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie spróbowałabym jarmużu, bo nie miałam okazji, ale nigdzie nie mogę go dostać...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu, ale ziemniaczki z jego dodatkiem wyglądają bardzo interesująco. Jak tylko gdzieś dostanę go w sklepie to kupię i wypróbuję :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na jarmuż. Ja go miksuję do green smoothie lub w zupach krem. To zapisuję i zrobię w najbliższym czasie. pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, sprzedaje wysyłkowo jarmuż z tradycyjnej uprawy rolniczej na allegro pod nickiem "skandinavian"
    Sam zdrowo się odżywiam i wiem jak trudno mi było go wcześniej zdobyć:)

    Pozdrawiam zdrowia życząc,

    http://allegro.pl/swiezy-jarmuz-bogactwo-witamin-i-mineralow-15zl-kg-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, ale mam tutaj pod dostatkiem w każdym sklepie a w PL tata uprawia.
      pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.