czwartek, 22 grudnia 2011

Sernik z pomarańczowym lukrem

 Tyle gotowania i przygotowywania na święta iż brakuje czasu na wystawienie czegoś na blogu. Wszystkie moje propozycje świąteczne znajdą się na blogu zaraz po, może komuś przydadzą się na drugi rok:)
Będzie to chyba ostatni wpis przed Świętami, więc chciałabym Wam życzyć Wspaniałych Świąt spędzonych w spokojnej i rodzinnej atmosferze.

 zdj.pochodzi ze strony www.tvr24.pl
  
Zapraszam do posłuchania :)

Przepis  na sernik podejrzałam u koleżanki Asi


spód:
  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g zmielonych na proszek płatków migdałów
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady, posiekanej
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub sypkiego budyniu
  • 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka (mniejsze) lub 2 bardzo duże
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau ) lub soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g białej czekolady
na wierzch:
  • 200 g gęstej śmietany 12% lub 18% 
 lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy około 2 - 3 łyżek soku z pomarańczy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę: najpierw na małych obrotach miksera, następnie na większych ubijamy aż piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 - 3 minuty, aby piana była lśniąca i błyszcząca. Pianę delikatnie łączymy ze zmielonymi płatkami migdałów, przyprawą piernikową, cynamonem, przesianym kakao i posiekaną czekoladą. Wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15min., aż patyczek będzie suchy. Wyjmujemy i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy. 
Do dużej miski wykładamy ser, mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mleko skondensowane, białka, likier lub sok, skórkę i wanilię i wszystko mieszamy energicznie mikserem do połączenia się składników. Na koniec roztapiamy białą czekoladę: wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę do czystego i suchego rondelka z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewamy mieszając co chwilkę. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy serowej i energicznie mieszamy. 
Masę serową wylewamy do tortownicy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 min. w 180 stopniach aż masa będzie już prawie całkowicie zastygnięta. Po tym czasie wyjmujemy sernik i rozprowadzamy na nim gęstą śmietanę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 15min w tej samej temperaturze. Sernik wyjmujemy i studzimy. 
Gdy sernik tam przestygnie możemy przygotować lukier. Mieszamy cukier puder ze skórką i 1- 2 łyżkami soku. Należy dokładnie wymieszać a w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Sernik udekorować lukrem.



Smacznego !!!

7 komentarzy:

  1. kocham serniki.
    a ten Twój... niebywały. pierwszy raz taki spotkam i twierdzę, że zapowiada się wybornie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki pyszny! Narobiłaś mi apetytu na sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały sernik i piękne zdjęcia...jedyne czego można chcieć więcej, to chyba tylko kawałek do degustacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały ten sernik. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. słodkich Świąt o zapachu pomarańczy..♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne zdjęcia! Działają na wyobraźnię! :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik prezentuje się bardzo smakowicie, tyle obejrzałam ich w tym roku, a za każdym razem jestem tak samo albo bardziej zachwycona zdjęciami i inwencją twórczą w przepisach :D Smakowicie :]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.