piątek, 16 grudnia 2011

Śledzie po jurszczyńsku

Dzisiaj troszkę świątecznie.
To jedna z propozycji których na pewno nie zabraknie na moim wigilijnym stole.
Robiłam te śledzie rok temu, ale niestety jakoś się nie złożyło by wystawić je na blogu. W tym roku nadrabiam...bo myślę że warte są wypróbowania. 
Przepis podejrzałam u Agnieszki.



  • 500 g filetów śledziowych matias
  • 2-3 cebule
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki kaparów
  • 1-2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku
  • dobrej jakości oliwa extra virgin do zalania śledzi
  • 2 listki laurowe
Śledzie myjemy, jeśli są zbyt słone, moczymy w zimnej wodzie. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Cebule i szalotki w półplasterki lub w kostkę, czosnek i oliwki w cienkie plasterki. 
Mieszamy w dużej misce cebulę, szalotkę, czosnek, kapary, oliwki, pieprz i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Układamy w słoiku warstwami naprzemiennie mieszankę cebulową i śledzie, stopniowo zalewając je oliwą (oliwy zużywa się sporo, bo powinna przykrywać całą powierzchnię śledzi). Na koniec włożyć listki laurowe. Zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, po czym przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.


 
Śledzie przygotować najlepiej tydzień przed spożyciem...by mogły dobrze się zmacerować.
Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. podoba mi sie taka wersja śledzi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie!
    Uwielbiam śledzie i mogłabym je jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm:) Kolejny pomysł na śledzie, zapisuję w głowie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie, właśnie szukałam przepisu na śledzie z ostrzejszą nutą, by postawić obok tych ze słodka nutą, które w tym roku staną na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  5. Elżuniu, cieszę się, że do tego stopnia Wam smakowały te moje śledzie iż zamierzasz je powtórzyć w tym roku. Piękne zdjęcia, w bardzo świątecznym nastroju. Pozdrawiam i życzę smakowitego i śnieżnego Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. @Agnieszko: Dziękuje bardzo za życzenia, Tobie również śnieżnego Bożego Narodzenia :) oraz Świąt w rodzinnym gronie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.