sobota, 7 sierpnia 2010

Tarta Quiche z szynką parmeńską i szpinakiem

Ciasto:
250 g mąki pszennej
115 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka soli

Nadzienie:
250 g liści szpinaku
3 plastry szynki parmeńskiej
6 szt. pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia

1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
100 g serka
Philadelphia (można dać również ser ricotta)
150 g śmietany kremówki
oliwa z oliwek (u mnie smakowa z czosnkiem i świeżym rozmarynem)
sól, pieprz kolorowy,
papryka słodka sproszkowana
parmezan


Do miski przesiewamy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując. Zagarniamy-szatkujemy, tak aż do połączenia się składników. Odkładamy nóż, rękami lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1godz.
Do śmietany dodajemy pastę z pomidorów, serek philadelphia. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Cukinię kroimy w paski 0,5 cm, przyprawić słodką papryką, pieprzem, oraz skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Odstawiamy.
Szpinak podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku, aż będzie miękki. Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.
Pomidorki parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórki, kroimy na ćwiartki.
Cukinię grillujemy to zarumienienia (np. na grillu elektrycznym) lub podsmażamy na patelni.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, wałkujemy na placek większy niż nasza forma. Jeśli ciasto się kruszy, formę wyklejamy ciastem, spód i boki. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 10- 15 min. Po tym czasie wyjmujemy.

Na podpieczony spód układamy szpinak, szynkę parmeńską, cukinię, pomidorki. Wszystko na koniec zalewamy przygotowanym sosem serowo- śmietanowym. Oprószamy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-35 min.









8 komentarzy:

  1. Szpinak i szynka! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jej. Cudna ta tarta jest! Chętnie bym taką wsunęła na obiad. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę sie w końcu zmobilizować i wyczarować taką pyszną tartę. Na samo hasło szynka parmeńska mam ślinotok. To dla niej głównie nie potrafię zostać wegetarianką. Kilka razy już próbowałam :) Szpinakiem też zresztą nie pogardzę. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze są te małe pomidorki

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki bardzo za komentarze:)
    Pomidorki sama wychodowałam w Irlandii, bo strasznie brakuje mi tu zapachu domowych pomidorków.
    w Polsce zawsze na działce u rodziców było ich mnóstwo :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie się prezentuje i musi wspaniale smakować taka tarta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chodzi za mną wytrawna tarta, i jak patrzę na tą to wiem że jestem o krok bliżej do jej zrobienia :)
    Wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowicie wygląda. sama wczoraj się wyposażyłam w formę do tarty i pasowałoby w końcu coś wyczarować;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.