sobota, 7 sierpnia 2010
Ciasto kruche z jabłkami
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego lub masła
1/2 szklanki cukru (ja dałam w stosunku 1:1 cukru białego i brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
Jabłka:
1 kg jabłek (słodko- kwaśne)
1 łyżka cukru brązowego (jeśli mamy kwaśne jabłka cukru należy dodać, ok. 5-6 łyżek)
cynamon
Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, cukier, oraz śmietanę. Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ulepić kulkę i schłodzić w lodówce lub szybciej w zamrażalniku.
W między czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki lub drobniej. Wymieszać z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki . Rozwałkować, pozostawić 1/3 na wierzch. Plackiem wyłożyć spód i boki formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód i boki formy, odrywając ciasto po kawałku.
Na surowe ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce . Wstawić ciasto do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 50-60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie ciasta!!! moje ukochane szarlotki :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpychaa;D ciasto z jabłkami jest zawsze mile widziane;)
OdpowiedzUsuńOgromną mam ochotę na takie ciasto!
OdpowiedzUsuńciacho pychotka!!! az slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie;)
OdpowiedzUsuńwitaj Elunia. Dziekuję za inf o Twoim blogu. Apetyczne to bardzo. Mniam , mniam. zazdroszczę Ci ,że masz na to czas- ja zawsze gotuje aby szybciej bo synek nie pozwala. Ale poczytam sobie te przepisy i myslę ,że może uda mi się wdrożyć trochę tych smakowitości do mojej kuchni :-) buziaki kasia
OdpowiedzUsuń