sobota, 7 sierpnia 2010

Ciasto kruche z jabłkami


Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła roślinnego lub masła

1/2 szklanki cukru (ja dałam w stosunku 1:1 cukru białego i brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany

Jabłka:
1 kg jabłek (słodko- kwaśne)
1 łyżka cukru brązowego (jeśli mamy kwaśne jabłka cukru należy dodać, ok. 5-6 łyżek)
cynamon

Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, cukier, oraz śmietanę. Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ulepić kulkę i schłodzić w lodówce lub szybciej w zamrażalniku.
W między czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki lub drobniej. Wymieszać z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Ciasto
wyjąć z lodówki . Rozwałkować, pozostawić 1/3 na wierzch. Plackiem wyłożyć spód i boki formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód i boki formy, odrywając ciasto po kawałku.
Na surowe ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce . Wstawić ciasto do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 50-60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.









Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta!!! moje ukochane szarlotki :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychaa;D ciasto z jabłkami jest zawsze mile widziane;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogromną mam ochotę na takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho pychotka!!! az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj Elunia. Dziekuję za inf o Twoim blogu. Apetyczne to bardzo. Mniam , mniam. zazdroszczę Ci ,że masz na to czas- ja zawsze gotuje aby szybciej bo synek nie pozwala. Ale poczytam sobie te przepisy i myslę ,że może uda mi się wdrożyć trochę tych smakowitości do mojej kuchni :-) buziaki kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.