sobota, 14 sierpnia 2010

Omlet z cukinią i serem gorgonzola

Troszkę na podstawie przepisu z Kwestii Smaku .
Moja wersja jest z serem gorgonzola.

3 jajka
1 łyżka śmietany lub 2 łyżki mleka
sól, pieprz
50 g tartej cukinii
ser gorgonzola (wedle uznania)
smakowa oliwa z oliwek (u mnie rozmaryn z czosnkiem)

Jajka wbić do większej miski, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Ubić trzepaczką (do białek), żeby masa jajeczna była bardziej puszysta.
Patelnie rozgrzać, wlać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wlać masę jajeczną. Ułożyć na niej równomiernie startą cukinię. Smażyć na bardzo małym ogniu. Drewnianą szpatułką przesuwać masę z boków patelni ku środkowi, aż do momentu całkowitego ścięcia. Pod koniec smażenia omlet posypujemy serem. Smażymy jeszcze kilka sekund.
Wyłożyć omlet na talerz, składając go na pół.


Smacznego !!!







7 komentarzy:

  1. pyszne to śniadanie.. a może i obiad..

    OdpowiedzUsuń
  2. omlety chętnie robię- mój Luby jednak woli prostą jajecznicę. ja z reguły je przewracam- a to niezbyt sprawnie mi niestety wychodzi;(

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie omlety, i to wlasnie nie na slodko, a z warzywami, na pikantnie i ostro.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do zabawy blogowej w "lubię...". Należy wymienić 10 rzeczy, które lubisz ;), a następnie zaprosić kolejnych 10 osób do zabawy...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.