środa, 21 lipca 2010

Zupa z ciecierzycy

Szukając ciekawej zupki, natknęłam się wczoraj na Selentyńską zupę z ciecierzycy i oto efekt.

pół szklanki ciecierzycy
trzy łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
dwa plasterki papryczki jalapeno
dwa pomidory (sparzone, bez skórki)
jedna marchewka
oliwa z oliwek

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej pozostawić na noc.
W tej samej wodzie gotujemy ciecierzycę razem ze wszystkimi warzywami ok. 2 godz. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą.
Pomidory proponuje przetrzeć przez sito, wtedy zupa ma ładniejszy kolor.

Zupę podałam z łyżką oliwy z oliwek i bazylią.

Smacznego !!!

4 komentarze:

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.