czwartek, 8 lipca 2010

Żurek na domowym zakwasie

Za inspiracją Liski dziś serwuje Żurek na domowym zakwasie.

Zakwas na żurek przygotowany trzy dni wcześniej

10 łyżek mąki żytniej
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1,5 szkl. wody

Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.



Żurek

kostka wieprzowa np. od schabu
3 plastry wędzonego boczku
2 łyżeczki chrzanu
2 grzybki suszone
1 szt. marchwi i pietruszki, oraz 1/3 pora
2-3 litry wody

1 listek laurowy
po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
majeranek, sól, pieprz
śmietana, łyżka mąki
jajko ugotowane na twardo (po 1 szt. na osobę)
40 dkg białej kiełbasy



Grzyby zalać ciepłą wodą w wieczór poprzedzający gotowanie zupy.
Na drugi dzień wlać wodę do garnka, dodać kostkę od schabu, zagotować. Zebrać powstałe szumowiny, najlepiej drobnym sitkiem. Dołożyć włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, oraz grzybki wraz z wodą. Gotować tak długo aż powstanie intensywny wywar ok 45min. Po tym czasie wyjąć kostkę oraz warzywa.
W między czasie plastry boczku pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni.
Do zupy dodać zakwas (tylko wodę bez mąki) , podsmażony boczek wraz z powstałym tłuszczem, białą kiełbasę oraz chrzan. Ewentualnie dolać wody.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, oraz majerankiem.
Podawać z jajkami przekrojonymi na połówki lub ćwiartki.
Ja zaprawiam żurek jeszcze śmietaną i mąką.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.