sobota, 17 grudnia 2011

Pierogi z kapustą i grzybami

Wieczór wigilijny bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami to nie to samo, nawet na obczyźnie...
U mnie już sklejone i zamrożone czekają na ten wieczór.

Przepis pochodzi od Macieja Kuronia.


farsz:
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez min. 2 godz., następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy.
Kapustę odciskamy, jeśli jest bardzo kwaśna, to przelewamy ją wodą, siekamy i dusimy w wywarze z grzybów i maśle. Jeśli mamy za mało płynu można dolać troszkę wody. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem, aż do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

ciasto pierogowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • sól
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy łyżkę masła. Powoli dolewamy wodę lub mleko. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, później rękami ok 15-20minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy na pół godziny podsypując mąką i przykrywając miską ,żeby dojrzało. 
Wałkujemy ciasto partiami, wycinamy krążki, układamy farsz i kleimy pierogi. Gotujemy w dobrze osolonych wrzątku 3min od wypłynięcia.


Smacznego !!!

7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie:-)
    Ja robiłam pierożki pieczone i pyszne trójkąciki...zapraszam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie posklejane, bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu pierogi robiło się na Święta bardzo rzadko, ale w tym roku mama zdecydowała, że jest nas na tyle dużo, że powinnyśmy trochę ulepić :D Zdecydowanie jest to jedna z pyszniejszych dań Wigilijnych :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wg mnie bez takich pierogów po prostu nie ma świąt! :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.