Dzisiaj nadrabiam zaległości.
Przepis podejrzałam na tej stronce.
- 500 g kurek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml białego wina
- 80 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Ja używałam już oczyszczonych i lekko zblanszowanych kurek, które dostałam od jednej z mam.
Jeśli mamy świeże grzyby to bardzo dokładnie myjemy je w zimnej wodzie a następnie blanszujemy w lekko osolonej gorącej wodzie (ok.5min).
Na dużej patelni roztapiamy połowę ilości masła i oliwy, i szklimy na niej posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 1min.
Dodajemy pozostałe masło i oliwę, dodajemy grzyby (jeśli są duże lekko je kroimy) i smażymy na średnim ogniu ok 5min. Wlewamy śmietankę, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy i gotujemy następne 5min, by sos zgęstniał.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku.
Na patelnię z kurkami dodajemy np. kluski śląskie, podgrzewamy i od razu podajemy.
Przepis na kluski śląskie znajduje się już na moim blogu, więc nie podaje przepisu ponownie.
Jeśli w przepisie użyjemy śmietany nie śmietanki do sosu proponuje dodać 1 łyżeczkę cukru brązowego.
Przepis dodaje do akcji Grzybobranie 2011
Przepis dodaje do akcji Grzybobranie 2011
Smacznego !!!
Z ogromną chęcią spałaszowałabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńsos już robiłam -bardzo podobnie jak Ty. Pyyycha!
OdpowiedzUsuńAle nie podawałam go do klusek ślaskich, a wygląda całkiem ciekawie :)
Pozdrawiam!
Widzę, że też wypracowałaś sobie proporcje na zrobienie klusek śląskich na irlandzkich ziemniakach (wiemy o co chodzi), moje proporcje to 250 g mąki ziemniaczanej na 650 g obranych ziemniaków i mleko do konsystencji - inaczej nie wychodzą mi tu. Pozdrawiam. Ciekawy blog.
OdpowiedzUsuń@Daria Anna: oj w Irlandii niestety ciężko z tymi ziemniakami :) ale ratuje się zawsze tymi baby :)
OdpowiedzUsuń