środa, 23 listopada 2011

Pieczeń z boczku z jajkiem

  • 1 kg surowego boczku
  • 2 jajka + 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pół czerstwej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, studzimy.
Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem lub wodą by zmiękła.
Boczek mielimy przez maszynkę, razem z podsmażoną cebulką i odciśniętą bułką. Do tak przygotowanej masy dodajemy dwa całe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, i natkę ( zioła ucieramy w dłoniach lub w moździerzu, by wydobyć aromat). Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do silikonowej formy - keksówki wykładamy połowę mięsa (jeśli używamy zwykłej blachy smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Po środku masy mięsnej robimy łyżka wgłębienie na całej długości. Jajka obieramy ze skorupek, z każdego ścinamy końce, i układamy na zrobionym wgłębieniu. Następnie jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej ( w formie kopca) i bardzo dokładnie ugniatamy mięso by pieczeń po upieczeniu nie rozpadała się.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 min.
Po upieczeniu z formy wylewamy wytopiony tłuszczu (tyle ile jesteśmy w stanie), a pieczeń przykrywamy folią aluminiową do wystygnięcia. 

Pieczeń najbardziej mi smakowała lekko ciepła z dodatkiem chrzanu i świeżego pieczywa.

Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. nie jem czerwonego mięsa ,ale ta pieczen wyglada pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwsza taka pieczen rzymska jadlam gdy przygotowal ja moj mezczyzna. smakowala oblednie, zaskocze go Twoim przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki bardzo za miłe słowa :) mam nadzieje ze bedzie smakować

      Usuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.