czwartek, 24 listopada 2011

Domowy chleb według Sophie Dahl

Chleb jest bardzo prosty i szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy. W sam raz na poranne zajęcie dla tych co nie mogą długo spać, czyli dla mnie :).


Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki "Apetyczna panna Dahl", którą miałam okazję otrzymać w prezencie:) 



  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella Pełne Ziarno), może być również razowa lub orkiszowa
  • 100 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżka drożdży instant (jedno opakowanie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 600 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka płynnego miodu

W dużej misce mieszamy sypkie składniki, czyli mąkę, płatki owsiane i drożdże. W dzbanku mieszamy wodę, olej oraz miód. Płyn wlewamy do miski z sypkimi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy objętość zwiększy się dwukrotnie, ciasto mieszamy aż powróci do początkowej objętości. Przekładamy ciasto do silikonowej formy keksowej i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
Chleb wstawiamy do piekarnika na 45 minut do 1 godziny. Powinien być przyrumieniony.




Smacznego !!!

9 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda smakowicie.Chętnie bym spróbowała jedna kromeczkę.
    Książkę mają chyba już wszyscy.

    OdpowiedzUsuń
  2. a długo utrzymuję świeżość ?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham domowe pieczywo. Śliczny bochenek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie ten chleb, na twoich zdjeciach wyglada cudownie, niemal czuje jego zapach. A przepiy panny Dahl sa faktycznie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj rzeczywiście chlebek wygląda smakowicie! idealnie będzie pasował do leniwego niedzielnego śniadania! koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki dziewczyny za komentarze :)

    @Sid: Chleb na drugi dzień jest równie wilgotny jak pierwszego dnia. Bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na książkę też się skusiłam, a na ten chlebek czaję się już od jakiegoś czasu :) Twoje zdjęcia skusiły mnie już całkowicie

    OdpowiedzUsuń
  8. Drugi raz pieke ten chleb. Jest super, łatwy i wszystkim smakuje. Dzieki za przepis :-) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ci wyszedł ten chlebek! Też mam tą książkę i przymierzam się do tego chleba już od listopada ;)Może w końcu uda mi się go upiec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.