czwartek, 15 września 2011

Ziołowy krem brokułowy z gorgonzolą

Rozpoczyna się sezon zupkowy... Jesień zawitała już na dobre w Irlandii, a raczej była cały rok, pora więc rozgrzewać się od środka.
Dzisiaj polecam ziołowy krem brokułowy z dodatkiem sera gorgonzola.



  • 500 g brokuła
  • ok 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 l bulionu (ja dałam litr wody i 0,5 bulionu drobiowego)
  • sól, pieprz do smaku
  • ser gorgonzola do podania

Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z czosnkiem. Gdy się lekko zeszkli dodajemy ziemniaki oraz oregano i bazylię. Smażymy ok 5 min, ciągle mieszając. Wszystko zalewamy wodą i bulionem oraz dorzucamy łodygi brokuła. Gotujemy ok 10min. Następnie dodajemy do garnka umyte i pokrojone różyczki brokuła. Gotujemy całość do czasu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy łodygi brokuła a zupkę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Zupy zbyt mocno nie dosalamy, gdyż dodajemy ser gorgonzola który jest słony.


Zupę podajemy z pokruszonym serem gorgonzola i grillowaną ciabattą.

Wersja zupy w szklance !!!


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. zupa brokułowa jest super, lubię brokuły pod kazdą postacią a podane w tak fantazyjnym stylu tym bardziej, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa w szklance? Bomba! Miło tu u Ciebie. Będę zaglądała częściej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.