Podudzia z kurczaka z nutką rozmarynu i cytryny
- 1 kg podudzia z kurczaka (tradycyjne pałki)
- trzy ząbki czosnku
- sól morka z suszonym rozmarynem i cytryną
- płatki chili
- kilka gałązek świeżego rozmaryny
- ok. 2 cm skórki z cytryny (pokrojonej w paseczki)
- ok. 2 łyżek smakowej oliwy z oliwek (czosnek z chili)
- pieprz kolorowy
Podudzia z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Formę smarujemy oliwą i układamy w niej podudzia z kurczaka. Doprawiamy mieszanką soli z rozmarynem i cytryną, mielonymi płatkami chili, pieprzem. Posypujemy pokrojoną skórką z cytryny, świeżym rozmarynem oraz czosnkiem w łupinach (lekko zgniecione ręką). Wszystko zalewamy pozostałą oliwą i odstawiamy na ok. 1 godz do zmacerowania.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni. Wstawiamy kurczaka równocześnie z ziemniakami. Pieczemy ok 1,5 godz. Co jakiś czas przewracając podudzia z kurczaka. Na ostatnie 10 min pieczenia temperaturę możemy podwyższyć do 200stopni.
Ziemniaki zapiekane
- ok. 1 kg ziemniaków
- 100ml mleka
- 50ml śmietany kremówki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Układamy w formie.
Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy (lekko ubijając trzepaczką), doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki w formie i pieczemy razem z kurczakiem. Po godzinie pieczenia, ziemniaki przyrumienią się więc przykrywamy je folią aluminiową by zmiękły.
Smacznego !!!
Świetny pomysł na ziemniaki!!!
OdpowiedzUsuń