wtorek, 30 sierpnia 2011

Parówki w cieście francuskim

Nic wymyślnego ale w sam raz na dni gdy brakuje nam czasu... lub po prostu nam się nic nie chce :)
Potrzebne nam tylko opakowanie ciasta francuskiego i parówki. 
Kolacja lub ciepłe śniadanko gotowe, a z dodatkiem "dżemu" z pomidorów staje się wyjątkowe.

  •  340g ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • 1 jajko

do podania
  • "dżem" z pomidorów (relish tomato) - tym razem ze słoika (bo jeszcze nie dopracowałam przepisu)

*zdjęcie pochodzi ze strony producenta


Ciasto francuskie rozmrażamy ok 1,5godz.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  
Ciasto rozwałkować dość cienko, ok 3-4mm. Wyciąć radełkiem 12 prostokątów długości naszych parówek a szerokości ok 3cm. Na 6 prostokątach ułożyć parówki. Na pozostałych 6 prostokątach powycinać małe ukośne prostokąty a następnie ułożyć je na naszych parówkach i skleić (dobrze dociskać dwie warstwy np radełkiem lub palcami).
Wszystko posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec ok 15 min.


Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. :) takie przekąski to ja rozumiem

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie parówki, ale takich z pomidorowym dżemem jeszcze nie jadłam:) ciekawe:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, pyszne!
    rewelacyjna alternatywa dla niezdrowych hot-dogów.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie robiłam tych parówek- idealne do pracy lub na szybką kolację;) a dżem z pomidorów robiłam w ten weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  5. często robie :) dzieciaki uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.