piątek, 16 września 2011

Semifreddo z kawałkami gorzkiej czekolady i biszkoptów

 Dzisiaj dla odmiany coś słodkiego, a za razem szybkiego i smacznego.
 Semifreddo to odmiana włoskiego deseru (z włoskiego: "pół zmrożony").
Deser podpatrzyłam na tej stronce



  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50g gorzkiej czekolady (u mnie 81%)
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 8 podłużnych biszkoptów

do podania
  • gotowa polewa o smaku gorzkiej czekolady

W misce mieszamy ser mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier oraz mleko. Wszystko bardzo dobrze ubijamy mikserem na puszystą masę. Do masy dodajemy pokruszone kawałki czekolady i biszkoptów.
Plastikowy pojemnik do żywności lub inną formę wykładamy folią spożywczą (ułatwi nam to wyjęcie zmrożonego deseru z formy) i na nią wykładam masę. Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przekładamy deser na ok. pół godzinki do lodówki.
Polewamy gotową polewą i od razu podajemy.


Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Ojeje ale pychota, teraz żałuje,że nie wzięłam ze sklepu mascarpone a zastanawiałam się wziąć czy nie, ostatecznie umyśliłam sobie placuszka i zostawiłam serek. Jak ja teraz żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko! do wypróbowania w najbliższym czasie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super blog! Zapraszam do mnie- dopiero zaczynam, więc przyda się zawsze jakieś wsparcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, zapraszam do siebie :) Już jest przepis na mini tarty z kurkami i szpinakiem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.