poniedziałek, 12 września 2011

Serek śmietankowy pod kokosową pierzynką

Miał być sernik... Chciałam iść na skróty i zamiast prawdziwego twarogu kupiłam serek śmietankowy w wiaderku. Powiem szczerze że trudno teraz ciasto nazwać sernikiem, bo dla mnie ten serek nie ma zbyt wiele wspólnego z twarogiem...a tak bardzo polecany jest na serniki.
Mimo iż zamiar był inny to efekt końcowy wyszedł smaczny, bo serek jest bardzo puszysty.
Przepis podpatrzony u mamy i dorotuś76.



składniki za spód ciasta: 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 125g masła
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170 stopni ok 12 min.

składniki na masę serową
  • 1 kg serka śmietankowego (wiaderko)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy (do smaku) 
Serek zmiksować z cukrem oraz żółtkami i jakiem. Następnie dodajemy resztę składników. Gotową masę wylać na podpieczony spód (będzie bardzo wodnista). Piec ok. 50min w temperaturze 180 stopni. 
Chwilę przed upływem tego czasu pozostałe białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru. 
Do ubitych białek dodać 100g wiórek kokosowych wymieszać i wyłożyć na gorące ciasto.
Piec jeszcze ok 15min, aż pianka nam się przyrumieni.







 Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Myślę,ze z tym serkiem też równie dobrze smakuje, wygląda przepysznie i wydaje się być lekki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mojej mamy ten sernik nazywał się chyba księżycowy i wszyscy go uwielbiali. Oprócz mnie bo ja kiedyś byłam niejadkiem. Na nieszczęście teraz mi się odmieniło. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.