piątek, 12 sierpnia 2011

Misiankowa szarlotka

Już jakiś czas nosiłam się z zamiarem zrobienia szarlotki którą wykonała kiedyś moja siostra i królowała na Galerii potraw. Troszkę jej pozazdrościłam tej szarlotki i w końcu dzisiaj zrobiłam ją sama. Niestety jabłka miałam wielkości pięści i zbyt małą formę, ale chyba nie wyszło źle.
Warto posmakować tych jabłuszek pod pierzynką np z dodatkiem lodów waniliowych. Celowo ciasto zrobione jest mniej słodkie, jeśli chcemy można dodać więcej cukru do jabłek i ciasta np. zamiast 100g cukru można użyć 150g.


  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • cukier waniliowy (ja go pominęłam bo zabrakło w kuchni)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Kruche ciasto: 
  • 500 g mąki 
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka oraz jedno białko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Jabłka obrać, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych. Przełożyć do miski, posypać dwoma łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodkie ciasto można więcej), cynamonem i skórką z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. 
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Następnie wałkujemy połowę ciasta, którym wykładamy tortownicę. Smarujemy surowym roztrzepanym białkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C w nagrzanym piekarniku. Na podpieczonym cieście układamy jabłka (jeśli się nam nie mieszczą, można je pokroić na mniejsze kawałki), przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, pieczemy 1 godzinę. Pierwsze pół godziny w temp. 160°C, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180°C.


Smacznego !!!


9 komentarzy:

  1. wyglada bardzo smacznie....na pewno skorzystam z tego przepisu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest śliczna!
    Upiekę sobie taką zaraz po weekendzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wczoraj. Pycha! Prosta, domowa, jak u mamy! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudnie:) ja żywcem wyjęta z amerykańskiej kreskówki:))) klasyk:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojj tak pyszna jest chociaż mnie bardziej chyba koralowa smakuje a ta jest na drugim miejscu...piekne zdjecia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeju, jak ona się rewelacyjnie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. szarloty uwielbiam wszystkie! bez wyjątku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj! Robię podobną szarlotkę i rzeczywiście jest to bardzo smakowity wypiek! Twoja wygląda nader apetycznie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze.
Jeśli Ci się podoba zapraszam częściej.